Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din martie, 2009

Pizza rapida "8 minute la tigaie" (de post)

Zilele trecute am gasit pe blogul Laurei Adamache o reteta de pizza rapida ce se coace in tigaie in fix 8 minute. De la inceput mi-a parut o reteta simpla si m-am hotarat sa o prestez aseara. Am adaptat un pic reteta , insa a iesit neasteptat de buna. Blatul perfct! Multumesc Laura pentru ca ne-ai destainuit secretul acestui fel de pizza!
Reteta Laurei o puteti citi AICI, unde veti putea saliva in voie la cateva poze cu pizza ei minunata. Dar sa trecem la treaba. Pentru 4 pizza cu diametrul de 22 cm aveti nevoie de: 450 gr faina
225 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 lingurita zahar Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte ( nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute. Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam mai…

Ghiveci de legume

Azi vin cu o reteta foarte usoara, satioasa si gustoasa. Poze recente nu am, dar pun cateva poze facute aceluiasi fel de mancare insa cu o alta ocazie.

Ingrediente: 1 ceapa tocata marunt, 6 rosii mari curatate de pielita si taiate cubulete, 2 ardei grasi verzi taiati fideluta, 2 dovlecei potriviti de marime (cu tot cu coaja) taiati cubulete, 1/2 vanata mijlocie cu tot cu coaja (nu se pune prea mult pentru ca ia din dulceata ghiveciului) taiata cubulete, 1/2 morcov dat pe razatoarea mare, o mana de pastai, o mana de mazare, 1/2 ardei rosu mare, 1 praz (doar partea alba) taiat inele, o mana de ciuperci taiate felii, piper macinat, sare dupa gust, ulei, patrunjel verde.

Ceapa, ardeiul si morcovul se calesc in ulei pana se inmoaie. Se adauga dovleceii, vanata, inelele de praz, pastaile si mazarea impreuna cu o jumatate de cana de apa (nu se pune mai mult pentru ca legumele isi lasa destula zeama) si se acopera cu un capac. Focul trebuie sa fie micut. Cand s-au inmuiat toate legumele, se…

Ciorba de fasole boabe cu iz exotic

-fasole boabe (mai mare) 300g
-amestec chinezesc de legume (muguri de bambus, urechi de lemn - ciuperci, ardei gras, morcovi, varza...)
-pasta de tomate -2 linguri
-tarhon murat in otet
- ulei
Fasolea se pune in apa de pe o zi pe alta, la umflat.
Intr-o oala (6 l) punem apa (3/4) la fiert cu un pic de ulei. Cand incepe sa fiarba, se adauga fasolea scursa de apa in care a stat. Se continua fierberea la foc mic pana fasolea e fiarta. Trebuie sa fie fiarta foarte bine, asa ca nu va grabiti! Daca nu este fiarta cum trebuie, se intareste cand adaugati legumele congelate si bulionul.
Legumele congelate (nu se decongeleaza!) se adauga in oala. Eu am pus jumatate de punga, cca 250g. Focul trebuie in continuare sa fie micut. Fiind congelate, legumele se fierb foarte repede si nu trebuie sa clocoteasca mult. Pasta de tomate se caleste in putin ulei intr-o tigaie. Se adauga un polonic de zeama de ciorba si se lasa sa dea un clocot scut. Se toarna apoi in oala, amestecand bine. Se mai lasa 5 min…

Pachetele cu legume

Va propun o alta reteta simpla si cu un rezultat gustos si spectaculos.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de ( ies 20 bucati):

1. un pachet foi de placinta, din comert
2. doua pungi diferite de legume congelate (eu am folosit un amestec pentru supa si un amestec mexican)
3. o ceapa mare
4. ulei pentru prajit
5. sare si piper proaspat macinat

Lasam pachetul de foi sa se decongeleze la temperatura camerei.
Legumele congelate se pun la calit in putin ulei incins. Cand sunt gata, se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga de zeama. Foile de placinta se intind incet, pentru a evita ruperea lor, si se taie in jumatate, pe latime. Punem cate o lingura de legume calite intr-o parte a jumatatii de foaie si impaturim in asa fel incat sa nu pierdem compozitia.

Un sfat prietenesc: legumele sa fie reci cand le folositi, pentru ca daca sunt fierbinti sau au prea multa zeama, inmoaie foile si se rup repede.

Rulourile astfel obtinute, le prajim in ulei incins. Atentie! Se prajesc foarte repede. Nu s…

Ciulama de ciuperci

Este o mancare foarte buna si simpla.
Ingrediente: o ceapa mare, 3 linguri de ulei, o caserola mare de ciuperci taiate fasii sau cubulete, un cub de concentrat de ciuperci, sare, piper proaspat macinat, o lingura de faina desfacuta in jumatate de cana de apa rece.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei pana devine sticloasa. Adaugam ciupercile spalate si taiate fasii sau cubulete si le calim si pe ele un pic. Peste ele turnam apa calda, cat sa le acopere de doua degete. Punem si cubul de concentrat si daca mai este necesar, sare. Lasam sa fiarba cateva minute(ciupercile nu necesita timp mare de fierbere). Cand sunt fierte, turnam si faina desfacuta in apa si amestecam mereu (focul potrivit) pana se ingroasa ciulamaua. La sfarsit punem si piperul macinat proaspat. Am servit cu mamaliguta pripita si muraturi.

Leapsa: "ce te face sa-ti lingi degetele?"

Am primit de la Costachel o alta leapsa. Trebuie sa spun ce ma face sa-mi ling degetele.
Raspunsul este simplu, insa lung. Sunt o gurmanda si sunt multe din care trebuie sa aleg. Am sa incerc sa aleg cateva. Prin urmare:
1. Ciocolata - simpla, cu alune, cu crema, in prajituri sau nu, dar neaparat neagra (nu-mi place ciocolata alba ) si neaerata. 2. Ardei umpluti cu carne - asta este felul de mancare de care nu m-as plictisi niciodata si pe care l-as manca la orice ora, insa nu facut de oricine 3. Paste - de toate felurile, de toate culorile, cu sos sau in ciorbe/supe 4. Pepene - aratati-mi un om care nu si-a lins degetele dupa ce a mancat pepene. Rosu, galben, portocaliu, prospat sau murat. 5. Ananas - am devenit fan de putina vreme. Il prefer proaspat, insa nu refuz nici compotul 6. Ciorba de salata - asta e o minune, iar cine a inventat-o ar trebui sa ia un premiu 7. ......
As face o lista lunga, dar ma opresc aici si dau leapsa mai departe la: Eileen, Ina si Laura.

Salata energizanta si chiftelute de soia

Vreau sa va povestesc despre o salata a carei reteta mi-a venit in minte in timp ce faceam cumparaturi intr-un magazin alimentar. Este usor de facut si foarte buna. Am pus-o alaturi de chiftelute de soia si impreuna au format o cina satioasa si de post.

Ingrediente pentru "salata energizanta"(pentru trei persoane adulte si flamande): - o telina potrivita sau o jumatate de telina mare - un morcov mare si proaspat - partea verde a unui praz sanatos - 3 linguri ulei - un sfert de lamaie acra si galbena - sare dupa gust Prazul se taie in jumatate si apoi in felii subtirele. Telina si morcovul se spala bine si se curata, apoi se razuiesc pe razuitoarea cu ochiuri mari. Toate acestea se pun intr-un castron incapator (si verde in cazul meu:) ) si adaugam uleiul. Dam gust cu un pic de sare si zeama de lamaie. Sfatul meu este sa gustati salata si sa adaugati sare si zeama de lamaie atat cat va place. Eu am considerat ca o jumatate lingurita de sare si un sfert de lamaie mare au fost…

Sa nu ma astepti,mama!

Am citit pe blogul Lalei ," Aventuri cu doi pitici", un tex plin de adevar, cu titlul " Sa nu ma astepti, mama!" . Un adevar evident, dar de care nu-ti dai seama decat in momentul in care cineva se gandeste sa scrie sau sa spuna despre el. Va in vit sa cititi acest text primit pe mail si postat de Lala. Va promit ca nu este o pierdere de vreme.
http://avlaudum.blogspot.com/2009/03/culeasa-de-pe-mail-sa-nu-ma-astepti-azi.html