Treceți la conținutul principal

Prajitura de cacao cu budinca de mac


Azi as fi postat o ciorba de varza super buna, dar pentru ca in aceasta perioada sunt la mare cautare retetele de prajituri, am zis sa vin si eu cu o propunere pentru cei care sunt la dieta.
Prajiturica asta este inspirata de rulada cu crema de mac, postata cu ceva vreme in urma. Este o prajitura foarte buna si va promit ca nu-si va da nimeni seama ca nu contine faina, zahar si nici grasime, deci o puteti prepara pentru masa de Craciun.
Acest desert este conform cu dieta Dukan - zile PP, incepand cu faza de croaziera.

***Blat:
- 5 oua
- 4 linguri tarate ovaz
- 3 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 1 lingura cacao
- 1 lingura ness
- 3 linguri slim sugar
- 1 lingurita esenta de ciocolata
***Crema:
- 500 ml lapte 1.5% grasime
- 2 linguri amidon de porumb (30g)
- 2 linguri seminte de mac
- 2 linguri slim sugar
- 1 lingurita esenta de cocos
***Glazura:
- 3 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 1 lingurita slim sugar
- 2 linguri lapte rece 1.5% grasime

Pentru blat am batut albusurile spuma tare. Continuand mixarea la viteza maxima, am adaugat in spuma de albusuri galbenusurile, indulcitorul si esenta de ciocolata.
Intr-un castronel am amestecat taratele de ovaz cu ness-ul, laptele praf si cacao. Acest amestec uscat l-am incorporat cu ajutorul unui tel in spuma dulce de oua.
Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava patrata de silicon (23 X 23 cm).


Am copt blatul 45 minute la foc mediu spre mic, pe raftul de sus al cuptorului.


Pentru crema am pus la fiert 400 ml lapte.
Intr-un vas am amestecat bine amidonul cu indulcitorul, esenta, semintele de mac si 100 ml lapte rece.


Cand laptele s-a infierbantat, am turnat amestecul cu mac si am continuat fierberea la foc mic, amestecand mereu, pana cand compozitia s-a ingrosat.


Am scos blatul din tava, am captusit tava cu folie de plastic si am taiat blatul in doua foi.
Am asezat in tava prima foaie de blat si am nivelat deasupra ei budinca fierbinte.


Peste budinca am asezat a doua foaie de blat si am presat usor.
Intr-un castronel am amestecat bine ingredientele pentru glazura si amestecul obtinut l-am intins pe suprafata prajiturii.
Am bagat prajitura la frigider peste noapte.


A doua zi am scos cu grija prajitura pe un platou si am indepartat folia de plastic.


Se feliaza foarte frumos, iar contrastul de culori face sectiunea sa arate apetisant ♥


Eu nu am insiropat blatul, dar cu ajutorul budincii fierbinti, am obtinut un blat usor insiropat.


Neaparat sa incercati! Merita ♥♥♥


Va urez spor la treburi!

Comentarii

  1. Draga Cristina, prajitura arata excelent. Eu sunt innebunita dupa cozonacul cu mac, defapt dupa orice contine mac :)
    Sa stii ca imi notez reteta in caietelul meu, si voi incerca de indata ce gasesc mac aici la mine. Eu nu am avut timp de mai nimic, asa ca azi trebuie sa ma pun pe prajituri. Fac Rafaello si o prajitura simpla cu fructe si ce mai gasesc pe acasa.

    Te pup, si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Evelyn pentru urari!
      Cozonacul cu mac se numara printre dulciurile mele preferate ♥
      Iti doresc spor la treburi si sarbatori vesele si frumoase!

      Ștergere
  2. Tare buna cred ca e! Imi place mult macul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Laptele praf din compozitia blatului se poate inlocui cu amidon?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cele 3 linguri de lapte praf din blat se pot inlocui cu o lingura de amidon, cu una de gluten sau cu una de tarate de grau.

      Ștergere
  4. Cristina,nu prea am inteles raspunsul :).Laptele praf se poate inlocui cu amidon,/ gluten,/tarate? Sau 3 lg lapte praf pot fi substituite de 1 lg tarate grau+1 lg gluten+ 1 lg amidon?
    Mai exact,proportia lapte praf -inlocuitor ,este sau nu este 1:1?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mikaela, laptele praf nu are aceleasi proprietati ca taratele, amidonul sau glutenul. In contact cu lichid se inmoaie foarte tare. Eu folosesc laptele praf 3-4 linguri la un ou, fata de o lingura de tarate cat folosesc tot la un ou. Deci cele trei linguri de lapte praf = 1 lingura amidon = 1 lingura tarate grau sau ovaz = 1 lingura gluten.
      Eu ti-as recomanda sa nu inlocuiesti nimic cu altceva, pentru ca atunci nu vei obtine ceea ce doresti. Totusi, in caz de urgenta, poti jongla cu ingredientele in proportia descrisa mai sus.
      Spor la treburi si te astept cu vesti! :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Macrou marinat in sos de tomate

Foi de placinta de post

Scrumbie cu lamaie, la cuptor

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Pizza cu blat din paine

Sunca fiarta in zeama de varza murata

Rulada cu ness si budinca de mac

Pulpe de pui umplute cu usturoi verde

Biscuiti din lapte praf