marți, 29 iulie 2014

Rulada cu mere


Da, stiu, iar am lasat provocarile pe ultima suta de metri. Sa mai zic ca timpul meu liber este limitat si ca imi gasesc tot felul de scuze pentru a amana proiectele pentru blog? Nu mai zic. Mai bine sa postez repede retetele si ma incadrez, chiar daca la limita, in paradele lunii iulie. Ziua de azi este dedicata provocarii secrete, gazduita luna asta de Geta - Pansy's recipes.
Azi este ziua mea si pentru ca am vrut sa-mi servesc colegii cu ceva bun, am ales de pe blogul Adelei - Ceva bun ceva dulce, reteta de rulada cu mere. A fost o alegere inspirata si rulada a fost foarte laudata si mancata toata.
Inainte sa trec la reteta, vreau sa precizez ceva: eu am folosit pentru blat 5 oua pentru ca 4 oua mi s-au parut prea putine pentru tava mare de aragaz (30 X 35 cm), dar blatul a iesit prea gros si astfel s-a crapat cand l-am rulat. Va sfatuiesc sa faceti blatul din 4 oua, cu modificarile de rigoare.

Ingrediente:
***Umplutura:
- 4 mere mari
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara pudra
***Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- un praf sare (cat iei in trei degete)
***Decor:
- 1 lingura zahar pudra


Merele curatate de coaja le-am razuit si le-am amestecat cu zaharul si scortisoara pudra. Le-am lasat deoparte pana cand am terminat compozitia pentru blat.


Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul si am mai mixat la viteza maxima 3 minute.


Am adaugat galbenusurile, unul cate unul, continuand mixarea la viteza maxima.


Faina am amestecat-o bine cu praful de copt, apoi am incorporat-o cu miscari usoare, cu ajutorul unui tel in forma de para, in spuma de oua.



Am captusit tava de la aragaz cu hartie de copt si am intins merele rase pe tot fundul tavii. Deasupra merelor am nivelat compozitia pentru blat.



Am bagat tava in cuptor, la foc mediu, pe raftul de sus, pentru 40 minute. Cand blatul prinde culoare aurie, este gata.


Am rasturnat tava pe un prosop de bucatarie udat si stors bine si am indepartat hartia de copt.


Am rulat incet, ajutandu-ma de prosopul umed.
Dupa cum precizam mai sus, blatul meu a fost prea gros si nu am putut evita craparea lui pe laterala.



Am transferat rulada pe o tava si am pudrat-o cu zahar pudra. Am lasat-o sa-si traga sufletul peste noapte si abia a doua zi am taiat-o.



Si cam asa a aratat gata taiata si pregatita pentru servit.


Feliile au iesit mari din cauza blatului gros, dar rulada a fost de o pufosenie greu de descris.♥♥♥


La multi ani mie si multumesc tuturor pentru urari si ganduri bune!
Sa ne fie de bine!

duminică, 27 iulie 2014

Lapte de pasare - dukan


Reteta urmatoare am descoperit-o in vechea mea carte de bucate si pentru ca mi-am adus aminte ca era un desert foarte apreciat in copilaria mea, iar reteta este conforma cu dieta Dukan - zile PP (bineinteles ca am inlocuit zaharul din reteta cu indulcitor!), am hotarat sa o fac si eu drep desert intr-o sambata frumoasa.
Fetitei mele i-a placut mult, chiar daca in prima faza cam stramba din nas cand a vazut cum fierb eu albusurile spuma si cum arata rezultatul final.


Ingrediente:
- 1 litru lapte 1.5% grasime
- 3 oua
- 4 linguri indulcitor pudra (Clio)
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
- sare


Am pus la fiert laptele cu esenta de vanilie, coaja de lamaie si putina sare (cat iei in 3 degete).


In doua castroane am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare, iar peste galbenusuri am adaugat indulcitorul pudra.


In laptele care fierbea la foc mic, am pus (cu ajutorul unei linguri) mici gramajoare de spuma tare de albus. Le-am lasat jumatate de minut, apoi le-am intors si le-am mai lasat la fiert jumatate de minut minut.


Gramajoarele fierte le-am scos intr-un castron cu ajutorului unei spumiere.


Dupa ce toata spuma a fost fiarta, am oprit focul si am lasat laptele sa se racoreasca 30 minute.
Galbenusurile le-am mixat cateva minute cu indulcitorul pudra, apoi le-am adaugat in laptele racorit si am amestecat bine.


Am pus laptele la fiert pe foc mic, amestecand mereu, pana cand compozitia s-a ingrosat un pic.
Atentie! Daca lasati prea mult pe foc, compozitia se taie!
Compozitia nu este groasa ca o budinca, ci ca un lapte putin ingrosat.
Aceasta compozitie am turnat-o peste gramajoarele fierte de albus si am lasat sa se raceasca bine inainte de a servi.



Interesant, nu? Este un desert foarte bun si perfect pentru a impresiona musafirii.


Sa ne fie de bine!

vineri, 25 iulie 2014

Friptura de pui cu bors taranesc


Zilele trecute am colindat pe blog in cautare de inspiratie. Am dat peste Pulpe de pui cu bere, la cuptor si am hotarat ca este cazul sa dukanesc felul asta de mancare. Cum? Pai puiul il aveam si in loc de bere am folosit bors smiley1653.gif S-a dovedit a fi o idee buna, iar fripturica a iesit delicioasa ♥♥♥
Reteta de fata este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PL (pentru ca am folosit multa ceapa).

Ingrediente:
- un pui taiat bucati potrivite
- 3 cepe mari, taiate solzisori
- 500 ml bors taranesc
- piper macinat
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- sare

Pieptul de pui am vrut initial sa-l folosesc la altceva si am apucat de l-am prajit intr-o tigaie, dar apoi m-am razgandit si l-am adaugat si pe el in tava. De aici diferenta de culoare intre pieptul de pui si restul bucatelelor de carne.
Intr-o tava inalta (17 X 30 cm) am asezat prima data ceapa taiata solzisori, iar peste ea am asezat bucatile de pui. Am turnat borsul in tava, apoi am presarat peste tot sare, piper macinat si boia de ardei dulce.


Acesta este borsul folosit de mine:


Am bagat tava in cuptorul cald, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru o ora si jumatate (90 minute). La jumatatea timpului de gatit am scos tava din cuptor si am intors bucatile de carne pe partea cealalta.
Miroase foarte bine, iar culoarea fripturii este foarte frumoasa ♥♥♥


Am servit imediat si tare ne-a mai placut ♥♥♥




Sa ne fie de bine!

miercuri, 23 iulie 2014

Biscuiti umpluti cu martipan


Azi este ziua de nastere a sotului meu si pentru ca este foarte departe de mine si nu putem petrece ziua asta impreuna, am hotarat sa-i trimit prin intermediul blogului o imbratisare virtuala.

La multi ani dragul meu drag!!! Sa ai parte de un an vesel, plin de realizari si vise implinite!!! Te asteptam cu drag inapoi, acasa, si promitem ca vom face tort atunci, ca sa sarbatorim cum se cuvine ziua ta de nastere. 
Te iubesc mult! smiley5026.gif
Inainte sa pleci, am facut impreuna biscuitii astia deliciosi si pentru ca ne-au placut atat de mult, mi s-au parut cei mai potriviti pentru a insoti gandurile noastre bune indreptate azi catre tine. Ii refacem cand vii acasa, bine? smiley2218.gif

Biscutii astia sunt minunati ♥♥♥ De cand i-am gasit in coletul primit de la Maria am stiut ca vor deveni rapid preferatii casei. A fost mai greu sa gasim martipan, dar pana la urma am gasit la Kaufland (9.99 lei /buc.) si astfel nu a mai trebuit sa ne "certam" cine mananca ultimul biscuite de la Maria, pentru ca acum eram mandri posesori de cutie mare si plina cu biscuiti umpluti cu martipan. smiley4360.gif

Ingrediente pentru 50 biscuiti umpluti, mari cat biscuitii Oreo:
- 540 gr făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 200 gr zahăr
- 1 ou
- 110 gr unt 80% grăsime
- 200 gr marţipan
- sare
- 2 lingurite esenta de vanilie


Untul si zaharul le-am pus intr-o craticioara pe foc mic. Cand zaharul s-a topit am oprit focul.


Intr-un castron am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul, apoi am adaugat oul si untul topit cu zahar.


Am amestecat bine, pana am obtinut un aluat moale, dar care nu se lipeste de maini sau de castron.


Aluatul obtinut l-am impartit in doua bucati, pe care le-am impachetat in folie alimentara si le-am pus in frigider pentru o ora.


Dupa ce aluatul a stat o ora la frigider am pregatit masa de lucru si am cautat doua forme de decupat biscuiti.
Pe o planseta de lemn am intins intr-o parte martipanul (stanga) si in partea cealalta o bucata de aluat (dreapta). Foile se intind cat se poate de subtire. Cu decupatorul mic am taiat martipanul, iar cu decupatorul mai mare am taiat aluatul. Resturile se aduna, se framanta un pic si se pot intinde iar in foaie si decupa cu formele.


Pe fiecare bucatica de aluat am pus o bucatica de martipan.


Am acoperit martipanul cu alta bucata de aluat si am presat usor cu degetele marginile biscuitelui. Fiecare biscuite l-am gaurit usor cu o furculita.
Am procedat asa pana am terminat tot aluatul si martipanul.


Am asezat biscuitii intr-o tava captusita cu hartie de copt, lasand spatiu intre ei. Pentru ca au iesit multi, am copt in doua tavi.


Am bagat tava in cuptorul fierbinte, pe raftul de sus, la foc mediu, pentru 15 minute. Trebuie doar sa prinda un pic de culoare pe margine.


Chiar daca par moi cand ii scoti din cuptor, cand se racesc se mai intaresc.
Productia "la hectar": 50 bucati biscuiti bine mirositori si deliciosi ♥♥♥



Casa se umple de miros delicios si poftele devin de nestapanit.
- Mami, mai faci multe poze? Cand pot sa iau un biscuite?




- Inca o poza cu sectiunea si gata!


Iti mai aduci aminte de duminica in care am copt biscuitii astia, nu? A fost o zi perfecta, petrecuta impreuna!♥♥♥ Mi-ai facut cafea si ne-am uitat la un film, am ras mult si am tot mancat biscuiti. Abia astept sa repetam experienta! ♥♥♥

Gazda imbratisarilor virtuale este Stefania si va invit sa vedeti pe blogul ei in data de 15 august parada "Virtual hug".

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape