vineri, 31 ianuarie 2014

Prajitura cu dulma si crema de branza


Cred ca deja va intrebati cand o sa vin cu un desert. N-o sa va dezamagesc, prin urmare ultima reteta din luna ianuarie 2014, este o reteta dulce.
De cand am vazut prajitura asta la Georgiana, am stiut ca trebuie incercata!
A iesit atat de buna, incat in doua saptamani am facut-o de 4 ori  
Reteta originala o gasiti aici: Tort cu crema de dovleac si branza. Este conforma cu dieta Dukan - zile PL.
Dulma = dovleac placintar

Ingrediente:
***Blat:
- 7 oua
- 5 linguri indulcitor pudra
- 5 linguri tarate fine de ovaz (recomand Pirifan)
- 2 linguri amidon
- 7 linguri lapte
- 1 praf sare
***Crema dulma:
- 800g pulpa de dulma razuita
- 1 lingura rasa scortisoara pudra
- 3 linguri indulcitor pudra
***Crema de branza:
- 500g branza de vaci 0,2% grasime (eu am folosit crema de branza 0,2% grasime)
- 2 oua
- 4 linguri indulcitor praf
- esenta de rom
- 1 plic budinca de ciocolata (sau orice alta budinca va place)

Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca.
Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le-am mixat cu indulcitorul 2 minute la viteza maxima, apoi am adaugat amidonul, taratele fine de ovaz si laptele si am mixat bine inca 2 minute la viteza medie.
Albusurile le-am batut spuma tare cu un braf de sare.
Peste spuma de albusuri am turnat compozitia cu galbenusuri si le-am amestecat usor, de jos in sus.


Jumatate din aceasta compozitie am turnat-o intr-o tava rotunda de silicon cu diametrul de 27 cm. Am bagat tava la cuptor, la foc mediu, pe raftul din mijloc, pentru 20 minute.


Intre timp am calit dulmaua intr-o tigaie antiaderenta, impreuna cu indulcitorul si scortisoara, pana s-a inmuiat. Am preparat si crema de branza: intr-un castron am amestecat bine crema de branza, ouale, indulcitorul, esenta si praful de budinca.


Am scos tava din cuptor.


Deasupra blatului am nivelat jumatate din crema de branza.


Peste crema de branza am nivelat dulmaua calita.


Am acoperit stratul de dulma cu restul de crema de branza.


Peste crema de branza am turnat restul de compozitie pentru blat.
Am bagat tava la cuptor, la foc mediu spre mic, pe raftul din mijloc.


Cand prinde culoare aurie la suprafata, prajitura este gata. La mine a durat vreo 45 minute.


Am lasat prajitura sa se racoreasca o jumatate de ora, apoi am feliat-o. Daca coaceti prajitura in tava de silicon, atentie la taiere, sa nu taiati tava! Eu am pus pe fundul tavii hartie de copt si am taiat prajitura cu un cutit rotund la varf.



Se feliaza foarte frumos si miroase senzational! De gust ce sa zic? Este DELICIOASA!!!


Poate constitui un mic-dejun minunat alaturi de o cana cu lapte sau ceai, poate fi luata si la pachetel, ii puteti face o glazura si o transformati in tort.
Sa ne fie de bine!

miercuri, 29 ianuarie 2014

Briose cu sprot afumat


Ca o mare iubitoare de peste ce sunt, am nascocit un aperitiv in care sa folosesc niscaiva sprot afumat cumparat la oferta. La asta se adauga si nevoia "urgenta" de a incerca o tava de silicon cu 6 forme delicate de trandafiri. Rezultatul? Unul neasteptat de bun, care se cere repetat in viitor.
Reteta de fata este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PP, incepand chiar din faza de atac.

Ingrediente:
- 250g sprot afumat
- 1 ceapa mica
- 3 oua
- 1 legatura marar
- 150g iaurt 2% grasime (un iaurt mic)
- 1 lingurita praf de usturoi


Pestele l-am maruntit in mixer.
Am amestecat intr-un castron pasta de peste, ceapa taiata marunt, ouale, iaurtul, mararul tocat marunt si praful de usturoi. Observati ca nu am adaugat sare. Sprotul afumat este destul de sarat, deci nu mai este nevoie de surplus de sare.


Compozitia obtinuta am turnat-o in forme din silicon pentru briose. Mie mi-a ajuns compozitia pentru 7 forme.


Tava de silicon am pus-o intr-o tava de metal, inainte de a turna compozitia in forme, pentru a o putea manevra mai bine si in siguranta in cuptor.
Am bagat briosele la cuptor, pe raftul din mijloc, la foc mediu, pentru 50 minute.
Cuptorul meu parleste intr-un colt, de aceea o briosa este mai colorata fata de celelalte.


Le-am lasat sa se racoreasca o jumatate de ora, apoi am scos briosele din forme.
Tare mult mi-au placut cum au iesit trandafirasii 


Iata cum arata si in sectiune:


Delicioase! 


Merg de minune la micul dejun, cina, pachetel, mese festive.
Sa ne fie de bine!

marți, 28 ianuarie 2014

Tocanita de pui cu ciuperci si ardei gras


Si daca primul fel a fost Ciorba de peste, pentru felul doi avem in meniu o tocanita tare buna si usor de preparat.
Reteta de fata este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PL.

Ingrediente:
- 1 kg pulpe de pui fara os si piele
- 2 cepe mari
- 2 ardei mari, verzi
- 500g ciuperci nu prea mari, albe sau brune
- 3 linguri ulei masline
- 2 linguri pasta de tomate
- sare si piper macinat
- patrunjel verde

Intr-o tigaie antiaderenta, cu peretii inalti, am calit in ulei de masline cepele taiate marunt. Cand ceapa a devenit sticloasa, am adaugat ardeiul gras taiat bastonase mici. Am presarat sare si piper macinat si am lasat legumele sa se caleasca la foc mic vreo doua minute.


Dupa ce ardeiul s-a inmuiat, am adaugat pulpele de pui taiate in bucati potrivite.


Am calit carnea impreuna cu legumele pana cand carnea si-a schimbat culoarea si a devenit albicioasa.


Am adaugat in tigaie ciupercile taiate in 4, cu tot cu codite si 1/2 cana cu apa (100 ml).


In continuare focul l-am pastrat mic.
Am fiert mancarea vreo 20 minute, suficient pentru ca ciupercile si carnea sa fie bune de mancat.


La urma am adaugat pasta de tomate si am lasat mancarea sa ajunga iar la fierbere.


Am oprit focul si am adaugat patrunjelul taiat marunt.
Am servit tocanita imediat, alaturi de muraturi asortate.


Ei, am zis adevarul? Nu-i asa ca este simplu? Va asigur ca este delicioasa, deci nu va coditi sa incercati.


Sa ne fie de bine!

vineri, 24 ianuarie 2014

Ciorba de peste


E buna ciorba asta sa ne mai spele matele de "greutati"!
Ciorba de peste este mai buna cand o faci in cantitate mare, intr-un ceaun, afara, la foc de lemne! Dar nici cu varianta mini nu ne este rusine :D
Cateva ingrediente, amintiri din belsug si o pofta de zile mari - cam astea sunt esentiale pentru a rezulta o ciorba buna buna.
Reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - zile PL.

Ingrediente:
- un cap si o coada de crap (aproximativ 1 kg)
- 1 morcov mare
- 1/4 radacina de telina nu prea mare
- 1 radacina patrunjel
- 1 ardei mare
- 4 rosii
- 1 lingura pasta de tomate
- 3 cepe mici sau 1 ceapa mare
- patrunjel si leustean
- sare

Eu am avut mix de radacinoase (morcov, radacina telina,radacina patrunjel) la congelator.


Intr-o oala am pus la fiert in 2 litri apa legumele taiate marunt, in afara de rosii. Am adaugat 1 lingurita rasa de sare si am lasat legumele sa fiarba la foc mic.



Am tocat rosiile cu ajutorul mixerului si le-am amestecat cu pasta de tomate.



Dupa ce legumele au ajuns la consitenta dorita, am adaugat in oala rosiile si am lasat ciorba sa ajunga iar la fierbere.


Cand ciorba a inceput sa fiarba am adaugat in oala bucatile de peste.


Dupa 15 minute am oprit focul si am adaugat in oala verdeata tocata marunt.


Am servit ciorba fierbinte, cu ardei iute. Doamne, ce bunatate!


Sa ne fie de bine!

miercuri, 22 ianuarie 2014

Mini-clatite cu chimen


Gazda provocarii "Dulce Romanie" din luna ianuarie 2014 este Corina - Pofta vine gatind.
Temele propuse de Corina sunt: naut/linte si clatite. Eu deocamdata nu am voie sa mananc nici naut si nici linte, deci ma voi prezenta la parada cu niste clatitute delicioase cu seminte de chimen. Sunt foarte usor de facut si super bune!
Reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - zile PP, incepand chiar din faza de atac.

Ingrediente (10-12 clatitute):
- 2 oua
- 2 linguri tarate fine de ovaz (recomand Pirifan)
- 1 lingura cu varf branza de vaci 0,2% grasime
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita seminte chimen


Intr-un castronel am batut ouale cu o furculita, apoi am adaugat taratele de ovaz, branza de vaci, sarea si semintele de chimen si am amestecat bine.


Intr-o tigaie anti-aderenta, pusa pe foc mediu, am copt clatitute mici. Fiecare clatituta este formata dintr-o lingura de compozitie.


In momentul in care la suprafata clatitutelor apar bule mici, cu ajutorul unei palete de silicon le-am intors si pe partea cealalta. Au nevoie de aproximativ 1 minut pe fiecare parte, deci trebuie supravegheate cu atentie.


Si iata si recolta totala:


Sunt foarte bune si aromate, iar alaturi de un iaurt sau un kefir constituie un mic-dejun satios si gustos. De asemenea pot fi folosite drept feliute de paine si pot fi unse cu pasta de peste, icre, salata de vinete, zacusca, crema de branza, etc Bineinteles ca sunt o idee minunata si pentru pachetelul de la serviciu/scoala.


Iata si o poza chinuita cu sectiunea unei clatitute:


Delicioase, ieftine si rapide!
Sa ne fie de bine!

luni, 20 ianuarie 2014

Musaca cu dulma si carne


Pentru Provocarea Secreta din luna ianuarie 2014 repartizarile au fost facute de Simona - Simona's World, iar mie mi-a fost repartizat blogul Kadiei - In jurul Kadiei. M-am oprit la reteta de musaca cu carne tocata.
Desi poate suna ciudat la o prima citire, daca va ganditi mai bine o sa realizati ca nu este o combinatie chiar atat de ciudata, mai ales ca exista placinte cu carne si placinte cu dulma. Am fost intrigata de alaturarea asta de ingrediente, prin urmare a fost musai sa incerc. Bine am mai facut!!! Musacaua a iesit foarte foarte buna si toata lumea a laudat mancarea asta! Voi repeta cu siguranta experienta!

Ingrediente:
- dulma (dovleac placintar) razuita - aproximativ 1 kg
- 1 kg carne tocata (pentru dieta recomand pulpele de pui tocate)
- 1 ardei gras rosu
- 1 ceapa mare
- 1 lingura rasa de mix de ierburi Italia (oregano, busuioc, magheran cimbru)
- 3 oua
- 250g crema de branza sau iaurt cremos
- sare si piper macinat


Intr-un castron am amestecat carnea tocata cu ardeiul rosu tocat marunt, ceapa tocata marunt si condimentele (mixul de ierburi, sare si piper macinat).
Intr-o tava cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt, am asezat in strat uniform jumatate din dulmaua razuita.


Peste dulma am intins in strat uniform compozitia de carne si deasupra am nivelat restul de dulma razuita.


Am bagat tava in cuptor, la foc mediu, pe raftul din mijloc pentru o ora. Dupa putin timp un miros imbietor si provocator de pofte a invadat bucataria! Doamne, cat de frumos mirosea!
Intr-un castronel am amestecat ouale cu crema de branza.
Dupa ce a trecut ora necesara coacerii, am scos tava din cuptor si am intins pe toata suprafata musacalei compozitia de ou cu crema de branza.



Am bagat iar tava in cuptor, la foc mediu, pe raftul de sus al cuptorului. Am lasat musacaua in cuptor pana cand a prins deasupra o culoare frumoasa, aurie (aproximativ 40 minute).


Am scos tava din cuptor si am lasat musacaua sa se racoreasca o jumatate de ora.
S-a taiat foarte frumos si in sectiune arata foarte bine, dupa cum se poate observa in pozele de mai jos.



Cuvantul delicioasa parca este prea sarac sa exprime cu exactitate cat de buna a fost, prin urmare trebuie incercata daca vreti sa vedeti cum a fost :D



Sa ne fie de bine!

P.S. Reteta poate fi usor transformata intr-o reteta conforma cu dieta Dukan - zile PL, inlocuind carnea tocata de porc cu carne tocata din pulpe de pui sau amestec de pui cu vita. Eu trebuia sa folosesc o punga de carne tocata de porc, prin urmare reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - faza consolidare - masa de sarbatoare.

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape