Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din martie, 2013

Ciorba de cartofi cu zeama de varza

Da, am avut noroc! Am reusit sa mai fac inca o zama saptamana asta! Sunt tare mandra de mine ca am reusit sa introduc in meniul zilei de ieri o ciorba :D Ai mei nu sunt foarte incantati, dar asta nu i-a impiedicat sa manance ce li s-a pus in fata. Si pentru ca farfuriile au fost golite, consider ca am castigat inca o batalie in razboiul intern anti-supa/ciorba :D
Ingredientele de mai jos sunt pentru o oala de 4 litri.

Ingrediente:
- 1 ceapa mijlocie
- 1 punga legume congelate pentru ciorba de vacuta fara vacuta (ardei gras, praz, fasole verde, mazare, morcov, telina) 400g
- 50 ml ulei
- 4 cartofi mari
- 1 conserva cubulete de rosii in bulion
- 1/2 l zeama de varza
- frunze de telina (eu am avut congelate)
- 1 ou - optional

In oala in care urma sa fac ciorba am pus uleiul la calit. In el am calit ceapa pana a devenit sticloasa, apoi am adaugat legumele congelate (nu trebuie decongelate inainte!) si le-am calit impreuna cateva minute. Peste ele am turnat 3 litri de apa si zeama de varz…

Biscuiti din fulgi de ovaz

Cand am vazut prima data aceasta reteta pe Pinterest (AICI), mi-a fost destul de greu sa cred ca este posibil sa faci biscuiti doar din doua ingrediente. Da, ati citit bine: DOUA INGREDIENTE!!!
Si cica biscuitii astia sunt sanatosi, dietetici, digestivi si vegani. Nu intru in detalii tehnice, ca nu e domeniul meu, doar scriu ce-am vazut la altii.
Pentru ca nu contin faina, lapte, oua, grasime, sunt buni si pentru cei care au intoleranta la acestea.
Si sunt de post! :D
No, dupa atatea laude cum era sa trec pe langa reteta asta fara sa o incerc macar?
Am incercat-o si pentru ca biscuiteii ne-au placut mult, am zis sa trecem reteta si pe blog, ca sa vada si altii si sa incerce.
Reteta permite adaugarea de nuci, stafide, cipsuri de ciocolata, bombonele colorate, nuca de cocos, fructe uscate, fructe confiate, cacao, alune, esente, rahat etc. De asemenea, biscuitii pot fi inveliti in ciocolata. Bineinteles ii puteti lasa si asa, simpli.

Ingrediente (12 biscuiti):
- 2 banane mari, bine coap…

Supa deasa de legume

Desi de felul meu sunt "ciorbareasa", gatesc foarte rar supe si ciorbe pentru ca sotul si fetita mea nu prea le agreeaza.
Supa de fata am facut-o dupa multe negocieri si a iesit foarte deasa pentru ca numai asa mi-a fost acceptata dorinta de a gati pentru cina o supa.
Ingredientele folosite sunt pentru o oala de ciorba/supa de 4 litri.

Ingrediente:
- 1 ceapa mijlocie
- 50ml ulei
- 1 ardei gras verde
- 1 morcov nu prea mare
- 1/2 telina mica
- 1 radacina patrunjel
- 1/2 conopida mica
- 1 conserva cubulete de rosii in bulion (400g)
- 100g taitei foarte subtiri (de post)
- sare
- frunze de telina (eu am avut congelate)

Toate legumele au fost spalate, curatate si taiate marunt.
In oala in care urma sa fac supa am pus uleiul la incins si am calit in el ceapa, ardeiul gras si morcovul. Peste ele am pus 1 lingurita rasa de sare. Cand ceapa a devenit sticloasa si ardeiul s-a inmuiat, am turnat deasupra lor 3 litri de apa. Am adaugat si telina, patrunjelul si conopida.
Focul l-am pa…

Bento box saptamana 7 (29 octombrie - 1 noiembrie)

Luni 29 octombrie:


Crenvusti de pui (fierti), cubulete de cascaval, mini -sandwich (paine cu cartofi si pateu), felii de ardei gras verde, felii de nectarina si banuti de ciocolata.

Marti 30 octombrie:


Mancare de cartofi cu carne si cimbru, la punga, ardei gras verde, mar cu scortisoara.

Miercuri 31 octombrie:


Friganele umplute cu cascaval, felii de nectarina si banuti de ciocolata.

Joi 1 noiembrie:


Pastrama, telemea de capra, mini-frigarui cu paine si pateu, ardei gras verde si cubulete de mar.

Sprot pane

Pentru ca ieri  a fost dezlegare la peste, a fost musai sa pregatesc si eu peste.
Noua ne place foarte mult pestele, pregatit in orice fel: ciorba, saramura, prajit, la tava, cu sos, pasta... In ultima vreme insa preturile au sarit foarte mult in sus si cu greu ne mai induram sa cumparam peste. Cand am vazut la Lidl sprot cu 8 lei/kg am zis ca n-o fi foc daca incerc si acest peste. Pana acum am evitat sa cumpar pentru ca nu-mi inspirau incredere. De data asta nu aveau gheata multa si pestisorii aratau chiar bine. Pretul era bun, prin urmare am cumpart.
Ei bine, peste pane nu am facut niciodata pana acum. Cum toate au un inceput pe lumea asta, am zis ca este momentul sa incerc si acest mod de pregatire, mai ales ca sprotul cumparat de mine se pare ca se preteaza foarte bine la aceasta varianta de gatit.
Rezultatul a fost foarte bun si mesenii au decretat ca e musai sa mai fac :)
Si daca tot a iesit foarte bun, atunci este cazul sa pun modul de lucru si pe blog, pentru aducere aminte.

Parada dulce "Bucatar curajos" - martie 2013

In luna martie eu am fost cea care a ales reteta dulce pentru provocarea "Bucatar Curajos". M-am gandit din vreme ce reteta ar fi cea mai potrivita pentru aceasta provocare si a castigat detasat guguluful cu mac si lamaie. Este o reteta mai veche de pe blogul meu, pe care o prepar la fiecare masa festiva din familie, pentru ca este preferata de toti ai casei in defavoarea altor prajituri. Sper ca a fost o alegere inspirata si ca a fost pe placul celor care au decis sa participe la aceasta provocare.
Daca doriti sa participati si voi, trebuie sa stiti ca inscrierile si problemele organizatorice se discuta doar in interiorul grupului de facebook Bucatar Curajos, deci trebuie sa dati Join Group.


Si acum, ia utati ce minunatii au facut fetele ce au participat la provocare:

1.Mihaela Boicu Tanasa -  Voguisine - Inca nu are blog, dar a postat poza pe pagina ei de facebook


2. Simona's World - Gugluf cu mac si lamaie


3. Bucataria Elenei - Guguluf mac si lamaie la provocarea &quo…

Chiftelute marinate

Mancarea asta face parte dintr-o amintire de-a mea foarte veche, mai precis din vremea in care mergeam la gradinita. Mereu mi-a placut mancarea asta cand eram la gradinita! Imi placea mai ales sosul dulce-acrisor.
De multe ori o rugam pe mama sa-mi faca chiftelute cu sos ca la gradinita, dar niciodata nu-i iesea la fel. Mai tarziu, cand am crescut mai mare, tata a pregatit intr-o zi chiftelute marinate si am fost foarte uimita si bucuroasa ca am redescoperit gustul pe care il cautam de multa vreme. Era exact ca cel de la gradinita!
Timpul a trecut, mancarea asta nu a fost facuta prea des in casa noastra, iar eu am ramas doar cu amintirea.
Zilele trecute, cand rasfoiam cartea mea de bucate in cautare de inspiratie, am dat peste reteta de chiftelute marinate si am hotarat pe loc ca asta voi face de mancare.
Am fost foarte surprinsa si am zambit larg cand fetita mea, dupa ce a gustat, mi-a zis:
- Mami, astea sunt ca la gradinita!

Inainte de a trece la reteta propriuzisa, vreau sa preciz…