Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2013

Ostropel de pui

Uneori ma apuca melancolia si caut in cartea de bucate cea veche o reteta pe care o pot pregati din ingredientele ce le detin in acel moment. Acum fiind vorba de niste banale pulpe superioare de pui, am hotarat sa le transform in ostropel.


Ingredientele folosite de mine:
- 4 pulpe superioare de pui, cu tot cu spate
- 2 cepe
- 1 lingura faina
- 6 linguri ulei
- 1 lingura otet
- 200ml bulion
- 6 catei mari de usturoi
- sare si piper macinat

Pulpele de pui le-am spalat si le-am parlit, apoi le-am taiat si le-am prajit pe toate partile in ulei.
Intre timp am amestecat intr-o carafa bulionul, otetul si doua cani cu apa.


Cand pulpele au fost gata le-am scos intr-un caston si in uleiul ramas am calit ceapa si usturoiul taiate marunt.


In momentul in care ceapa a devenit sticloasa, am adaugat faina si am amestecat bine. Nu am lasat mult faina sa se prajeasca, ci numai 1 minut. Am turnat incet in cratita amestectul de bulion apa si otet, avand grija sa amestec mereu, pentru omogenizare.
Se for…

Gogosi umplute cu varza (de post)

De cand am invatat de la soacra mea sa fac gogosi de post, nu exista luna a anului in care sa nu le prepar de minim 2 ori. Noua ne plac mult si de foarte multe ori m-au scos din impas cand a fost vorba de musafiri sau de pregatirea pachetelului pentru scoala/serviciu/excursie.
Cu o alta ocazie am umplut aceste gogosi cu sunca si cu cascaval si au fost minunate!  Fetitei mele i-au placut in mod deosebit si ori de cate ori fac gogosi ma intreaba daca le fac umplute cu sunca si cascaval.
Zilele trecute am facut aluatul pentru gogosi de post si pentru ca aveam o varzuca care statea stinghera in camara, m-am gandit ca sigur o sa le placa mesenilor niste gogosi cu varza. Am avut dreptate! Nu apucam sa le scot bine pe farfurie, ca si dispareau! A trebuit efectiv sa ascund ultimele 4 gogosi ca sa pot sa le fac poza. Bineinteles ca dupa ce am terminat, gogosile au disparut instantaneu.

Ingrediente:

- 500g faina (cantitatea este aproximativa deoarece e posibil sa mai fie nevoie de 3-4 linguri …

Pui cu varza si sfecla rosie, la cuptor

M-am inhamat la inca o provocare, Bucatar curajos. Daca doriti si voi sa participati, va invit sa cititi regulamentul aici:
http://amainbucatarie.blogspot.ro/2013/01/provocarea-bucatar-curajos.html
 In fiecare luna se fac doua propuneri de retete: una pentru un fel principal si una pentru un desert. Luna aceasta nu am reusit sa ma incadrez in timp si nu am preparat reteta propusa pentru desert. Am pregatit insa reteta propusa pentru felul principal si acum ma prezint cu ea la raport.
Felul acesta de mancare a fost propus de Adela - "Ceva bun - ceva dulce". In mare am folosit aceleasi ingrediente, dar am facut si cateva modificari. Adela, sper sa nu te superi!

Ingrediente:
- 2 pulpe superioare de pui (de fapt le-am lasat cu tot cu spate si erau foarte mari)
- 1 varza de aproape 1 kg
- 1 ardei gras verde (am avut congelat)
- 1 ceapa mare
- 1 sfecla rosie mijlocie, razuita si stoarsa de zeama
- 1 pahar vin alb (200ml)
- 6 linguri ulei
- cimbru, marar, piper macinat, sare
***Con…

Cozonac de post

In luna ianuarie, la provocarea secreta, mi-a fost repartizat blogul My world in a jar. Nu cunosteam acest blog si nu l-am vizitat niciodata pana acum. M-a surprins in mod placut si cu siguranta il voi mai vizita.
Carmen este un suflet sensibil, stie sa aprecieze adevarata valoare si adora sa lucreze la tot felul de proiecte pentru casa si familia ei. Mi-a placut in mod deosebit modul in care a ales sa-si zugraveasca camara: roz cu buline albe! Mi-a placut atat de mult incat ma bate gandul sa zugravesc si eu asa camara mea.  In plus ii plac targurile si magazinele second hand la fel de mult cum imi plac si mie. 
Reteta aleasa de mine de pe blogul ei este cea de Cozonac de post. Am ales aceasta reteta din trei motive: vroiam sa mai imbogatesc colectia de retete de post de pe blogul meu, nu am facut niciodata cozonac (pentru mine era o reteta prea complicata, prin urmare era tabu!  ) si pentru ca nu-mi venea sa cred ca din coca pe care o folosesc eu mereu pentru gogosile delicioase si …

Nuci umplute cu crema de caramel

Aceasta postare nu contine si reteta, pentru ca reteta am postat-o deja pe blog: Nuci umplute cu crema caramel. Contine insa cateva poze si o precizare importanta:
- nucile preparate dupa reteta Nuci umplute cu crema caramel tin foarte multa vreme, fara sa se altereze si fara sa-si schimbe forma sau gustul! 
Nucile ce apar in aceste poze le-am preparat in 18.12.2012 si pentru ca am facut foarte multe, o parte din ele am pastrat sa vad cat timp pot fi tinute fara sa strice. Ei bine, in 19.01.2013 au fost la fel de bune si proaspete ca atunci cand le-am facut! Prin urmare, daca doriti sa preparati aceste nuci umplute cu ceva timp inainte de un eveniment, puteti sa le faceti linistiti si cu doua saptamani inainte. 
Nucile au fost pastrate intr-o cutie de plastic cu capac, pe balcon. Pot fi tinute si la frigider sau intr-o camara racoroasa.






Foarte bune aceste Nuci umplute cu crema caramel !!!!


Sa stam stramb si sa gandim drept

Postare de-asta n-a mai vazut blogul meu pana acum!
De cand am descoperit blogosfera, adica de prin 2008, am tot citit pe diferite bloguri si am auzit diferite pareri despre cum TREBUIE sa arate un blog, despre cum TREBUIE sa arate pozele, despre cum TREBUIE sa folosesti cuvintele, despre cum TREBUIE sa-ti faci publicitate, despre cum TREBUIE sa-ti atragi cititori multi, despre...
Eu inteleg ca fiecare are cate o parere si mai inteleg ca fiecare are dreptul sa-si exprime acea parere, dar tonul ma irita foarte mult. De ce fratilor si surorilor TREBUIE cineva sa faca cum vreti voi? Nu este voie sa avem propria idee? Nu va obliga nimeni sa cititi ceva ce nu va place! Nu va obliga nimeni sa priviti o poza care nu va place! Nu va obliga nimeni sa dati like-uri si add-uri si mai stiu eu ce "-uri"! Si atunci de unde atata ofuscare? De unde atata rautate? Pentru informatia voastra, orice pagina de internet are in coltul din dreapta-sus un patratel cu un X pe el. Apasati-l si trecet…

Budinca de cozonac cu ciocolata

Mutam in frigider dintr-o parte in alta patru felii de cozonac, groase de un deget, de cateva zile. Si pentru ca nu s-a indurat nimeni sa le manance, am hotarat sa fac budinca de cozonac din ele. Junioara m-a rugat sa o las pe ea sa faca. Eu am acceptat, m-am asezat cuminte pe un scaun si am fotografiat tot.

Ingrediente:
- 4 felii cozonac (noi am avut cu nuca, dar acest lucru nu conteaza)
- 2 oua mari
- 1 cana lapte rece
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita esenta de rom
- 100g ciocolata (noi am folosit alba)

Feliile de cozonac le-a taiat in patrate si le-a pus intr-un vas de sticla termorezistent.
Vasul nu a fost uns cu nimic inainte, dar nu are cu ce sa strice daca voi alegeti sa ungeti vasul cu ceva unt.


Intr-un castron a spart ouale si le-a amestecat cu telul. Nu mult, ci doar cat sa le ameteasca un pic.





A adaugat zaharul, esenta de rom si laptele si a mai amestecat un pic, pana cand s-a topit zaharul.




Peste cozonac a pus ciocolata, rupta in patratele, apoi a turnat peste ele amestecu…