Treceți la conținutul principal

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui


Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se incadreaza in categoria comfort food, iar faptul ca o prepar din an in paste nu are nici o scuza.
In dorinta de a incerca tot felul de retete si tot felul de condimente uitam de mancarea gustoasa cu care am crescut noi mari. E buna o aducere aminte, nu?

Ingrediente:
- 1kg ceapa
- 1 morcov mare
- 1kg pipote si inimi de pui
- 2 linguri pasta de tomate
- 50ml ulei
- sare si piper macinat

Am spalat bine pipotele si inimioarele de pui si le-am pus la fiert, la foc mic, in apa rece cu o lingurita de sare. L-am spumuit de cate ori a fost nevoie si le-am lasat sa fiarba o jumatate de ora.


Intre timp am tocat ceapa si morcovul cu ajutorul razatorii minunate. In cateva minute am fost gata si n-am varsat nici o lacrima macar!



Uleiul l-am infierbantat intr-o cratita incapatoare si am calit in el ceapa si morcovul.


Cand ceapa a devenit sticloasa, am stins cu un polinic de zeama fierbinte, luata din cratita in care au fiert pipotele. Am adaugat pipotele si inimioarele fierte.Peste ele am turnat zeama din oala in care au fiert, cat sa le acopere bine.



Am adaugat si pasta de tomate, am potrivit gustul cu sare si piper macinat si am lasat mancarea sa dea un clocot. Intre timp am aprins focul la cuptor si dupa ce mancarea a inceput sa clocoteasca, am bagat cratita in cuptorul fierbinte.


Cratita a stat in cuptor aproximativ 30-40 minute, la foc molcom, pana cand zeama a scazut un pic, iar ingredientele au apucat sa se imprieteneasca.
Mancarea am servit-o fierbinte, alaturi de mamaliguta si muraturi asortate.


Sa ne fie de bine!

Comentarii

  1. Da, despre amintiri e vorba:))Si pepeni murati or varza acra. Interesant e ca nu-mi amintesc de purcei cu mere-n gura, poate pentru ca n-am mancat:),da' am in gust placinte cu carne or tocanite d'astea din vremi carnoase la mama.
    Si far de legutura cutoate astea, varza cu sfecla a fost atat de minunata incat n-am mai avut pentru rulada:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre amintiri frumoase si despre oameni care au crescut mari cu mancare simpla, fara prea multe fite :)
      Ma bucur mult ca ti-a placut varza cu sfecla rosie :D Si noi am devorat-o cu maaaare placere :D

      Ștergere
  2. Cristina draga,
    Ai facut o mincare pe gustul meu.
    Imi place teribil si imi aduce aminte de studentie, pe vremea cind nu incepusera inca lipsurile regimului de teroare.
    Intr-o camera de 6 studente exista o etajera pe care puneam fiecare cite 10 lei zilnic.
    Din banii acestia cumparam, in afara de portia de cafea, materia prima pentru mincarea gatita pe rind, de fiecare dintre noi. Scuteam astfel o parte din banii de cartela de masa si ne permiteam cite un ruj, sau cite un rimel. :)
    Ceea ce ai gatit tu aici era unul din felurile cele mai economice, dar si cel mai apreciat.
    Multumesc pentru amintirea placuta pe care mi-ai prilejuit-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra, ma bucur mult ca am reusit sa te fac si pe tine sa iti amintesti lucruri frumoase :) Uneori este bine sa ne aducem aminte de unde am plecat :) Tot mancarea simpla e mai apreciata decat mancarea complicata, cu ingrediente scumpe si cu dificultate ridicata :)
      Iti urez sa ai o zi minunata!

      Ștergere
    2. A, si am uitat sa iti spun: draga de razatoare imi este prietena fidela de 20 de ani, de pe vremea cind a aparut shopul la tv. O iubesc si as fi fara miini daca nu as mai avea-o. ("palaria" s-a spart insa)
      :D

      Ștergere
    3. Kyra, vezi ca se gasesc palarii de cumparat! Trebuie sa-ti protejezi degetele, nu? :)
      Eu am razatoare de cateva luni doar si sunt foarte incantata de ea. Cum m-oi fi descurcat pana acum? :D

      Ștergere
  3. Mi-ai facut o pofta teribila, farfuria arata extraordinar, iar tocanita asta e una dintre retetele mele favorite. N-as da mancarurile pe nimic in lume supele/ciorbele/tocanitele/mamaliga si placintele bunicii si ale mamei pe fandoseli occidentale sau orientale. Mancarea copilariei, simpla, ieftina si gustoasa e mancare de suflet pentru mine!! Felicitari pentru postare:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craita, multumesc frumos pentru cuvintele de lauda! Acum ca ti-am adus aminte de mancarea asta, poate o faci si tu :D Ce zici? :D

      Ștergere
  4. Deci nu sunt singura care adora mancare copilariei.. :)
    Te pup si ma servesc cu o portie.. ca n-am mai facut de multttt timp!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, pai e cazul sa faci si tu o cratita de tocanita :) , mai ales ca nu ai mai preparat de foarte multa vreme mancarica asta!
      Sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  5. Asa este, este grozava mancarica asta iar sotul meu e topit dupa ea. Cand o gatesc acasa (rar si eu) este cel mai fericit. Mi-ai dat o buna idee pentru weekend! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula, inseamna ca-ti sunt si eu buna la ceva: la dat idei :))
      Sa-i faci sotului tau mancarica, mai ales daca este preferata lui! Merita, nu? :D
      Spor la treaba!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Friptura frageda de cocos

Macrou marinat in sos de tomate

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Socata acidulata

Sunca fiarta in zeama de varza murata