Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2012

Curry cu amestec de carnuri

Initial s-a vrut a fi o tochitura, insa lucrurile au luat o alta intorsatura si a iesit mancarea de fata, absolut delicioasa. Sosul ala a mers perfect cu mamaliguta pripita si cu muraturi. Chiar daca de data asta nu am cine stie ce poze frumoase, pun reteta deoarece nu vreau sa se piarda. Sigur o refac!
Curry, conform Wikipedia, este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniștii britanici din India și era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnând “sos” în limba tamilă. De fapt, cuvântul este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala” care înseamnă "amestec".Ingredientele folosite nu au fost cantarite, prin urmare nu pot da canditati exacte. Sper ca din poze sa se observe cam cat si ce s-a folosi exact.
- 2 ce…

Trufe de ciocolata

Aceste trufe sunt atat de bune si atat de usor de facut ca mai ca n-as fi credibila. Si mie mi-a fost greu sa cred ca din ingrediente simple si putine poate iesi ceva asa bun, insa am avut incedere in Laura Adamache si am ales acest desert pentru masa de Craciun, chiar daca este un dulce de post. In plus, nu se foloseste deloc cuptorul.
 Ingredientele de mai jos sunt pentru 60 bucati trufe de ciocolata.
- 400g ciocolata neagra ( eu am folosit ciocolata Kandia cu 55% si cu 75% cacao)
- 200ml frisca lichida
- 150g migdale macinate bine (se pot inlocui cu nuci macinate)
- 4 linguri coniac/whisky (eu am pus visinata tare)
- pentru ornat: bastonase de ciocolata, migdale macinate, bombonele colorate, etc - dupa preferinta

Intr-o craticioara am turnat frisca lichida si am pus craticioara pe foc mititel. In frisca lichida am adaugat ciocolata rupta bucatele si am lasat-o sa se topeasca de tot. Am amestecat mereu.



Dupa ce s-a topit ciocolata, am oprit focul si am adaugat migdalele macinate.


D…

Nuci umplute cu crema caramel

Reteta de fata este rezultatul unei povesti ce a durat mai bine de un an. Mi-am dorit foarte mult sa detin si eu o matrita de fonta pentru nuci. Am cautat pe la toate neamurile si cunostintele sa vad daca cineva detine o astfel de matrita, insa nu am avut noroc. Am trecut la intrebari si rugaminti pe forumuri si am cautat aceasta matrita pe internet. Am gasit pe okazii, cu preturi intre 150 si 250 lei. Cat de mult mi-as fi dorit matrita asta, n-as fi dat atatia bani pe ea. Salvarea a venit vara trecuta din trei locuri: Bucuresti, Fetesti si Cernavoda. Cu uimire si bucurie am aflat ca matrita (noua!) nu costa mai mult de 30 lei, ba chiar la Fetesti pretul era de 25 lei.
In momentul de fata sunt mandra posesoare a doua matrite pentru coji de nuci si a doua matrite pentru faguri :D
Acum, daca aveam matritele mult visate, am inceput cautarile pentru retete. Am incercat multe retete pana sa ajung la cea prezentata azi. M-am gandit ca orice reteta de fursecuri ce contine multa grasime e bu…

Recapitulare alte luni de ianuarie

Eram curioasa ce-am facut de mancare in alte luni de ianuarie si am cautat retetele postate pe blog la acele date. Am gasit urmatoarele:
15.01.2010 - Macrou marinat


10.01.2010 - Cea mai simpla placinta cu mere 


05.01.2011 - Turta dulce

18.01.2011 - Varza murata calita, cu coaste de porc


27.01.2011 - Mini-snitele de pui cu seminte


Colectia este destul de restransa, poate pentru ca luna ianuarie nu prea imbie la stat in bucatarie si experimentat retete. Totusi mi-a readus in minte vreo doua retete care sa-mi diversifice meniul din ianuarie 2012.
Voi mai stiti ce-ati gatit in alte luni de ianuarie? Mai dati-mi si mie idei! :D

PS Chiar daca blogul de fata functioneaza din 2008, cred ca numai in 2010 mi-am dat seama ce vreau de fapt sa fac cu el :D