Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie, 2011

Pizza cu blat din paine

De foarte multe ori painea ramane nemancata la noi acasa. Desi cumpar o paine mica, deoarece nu suntem mari consumatori de paine, mereu raman cateva felii de paine. Nu stiu ce fac altii cu painea veche de o zi - doua, dar eu prefer sa o transform in pizza. Puritanii vor stramba din nas si vor spune ca o asa mare tampenie n-ar manca in vecii vecilor, dar mie mi se pare ca este un pacat mare sa arunci painea sau sa o lasi sa mucegaiasca, iar pseudo - pizza asta este foarte gustoasa.
Pentru tava mare din dotarea standard a aragazului, folosesc:
- felii de paine veche de cel putin o zi
- 300ml lapte rece
- 5 oua potrivit de mari
- o jumatate de cana de sos de rosii (cam 150ml)
- mezeluri taiate feliute sau cubulete (ce am prin frigider)
- ciuperci taiate feliute (vreo 6 ciuperci maricele sunt de ajuns)
- cascaval, telemea sau chiar branza de burduf
- optional: fasii de ardei sau gogosar, porumb boabe din conserva, masline, ceapa rosie taiata pestisori, ceapa verde
Toppingul difera de la…

Cea mai buna placinta cu mere

Bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, facea cea mai buna placinta cu mere din lume. Placinta mai buna ca cea facuta de ea nu am mancat nicaieri in alta parte. De cate ori mancam placinta de la ea ii spuneam " Neaparat sa ma inveti si pe mine sa fac placinta asta!" si ea imi raspundea " Hai tu, copila, sa te invat, ca n-o sa traiesc o mie de ani.". Am tot amanat momentul, gasind tot felul de scuze si sigura fiind ca bunica chiar o sa traiasca o mie de ani. Din pacate, intr-o zi m-am trezit ca bunica nu mai e si ca secretul si reteta celei mai bune placinte cu mere din lume s-a pierdut o data cu plecarea bunicii intro lume in care nu exista telefon, internet, nici macar posta. Atunci, in momentul ala, am hotarat ca este momentul sa fac ceva pentru a nu pierde o amintire atat de draga mie, cea mai vie si mai dulce amintire ce ma leaga de bunicuta mea. Am cautat ceva caiete ale bunicii in care sa se afle reteta, am intrebat-o pe mama daca are scris ea pe undeva sau daca mac…

Budinca de ciuperci

 Am zile in care nu vreau sa aud de carne. Sotul si fetita mea, spre deosebire de mine, sunt carnivori convinsi. Cum impac si capra si varza, adica cum impac si mofturile mele si mofturile lor? Trisez . Ciupercile mereu mi-au fost de ajutor in astfel de cazuri, iar mofturosii mei niciodata nu au comentat prea tare cand le-am schimbat "leguma" preferata cu ciuperci.
Ciuperci aveam, chef de bucatareala aveam, nu mai lipsea decat o reteta ce nu am mai incercat-o pana acum. Si cum imi bateam eu capul ce anume sa fac de mancare, mi-am adus aminte de o reteta ce am citit-o cu ceva vreme in urma pe Diva in bucatarie: Budinca cu ciuperci. Suna tare bine, nu? Am cautat reteta si am pregatit ingredientele:

- 500g ciuperci
- 50 g cascaval ras
- 3 cepe
- 4-5 linguri ulei
- 3 felii franzela inmuiate in lapte
- sare si piper
- patrujel verde
- 6 oua
Am taiat ceapa marunt si am calit-o in ulei pana a devenit sticloasa. Am adaugat ciupercile curatate si taiate bucatele si am mai tinut pe …

Particip la Medias Blog Awards

Ei bine, iata ca Medias Blog Awards a ajuns la a 3-a editie. Ce este Medias Blog Awards? Este un eveniment la care pot participa persoane fizice si juridice din orasul Medias ( care au resedinta in orasul Medias sau isi desfasoara activitatea aici) care au un blog on-line , activ in ultimele 2 luni si care-si exprima interesul de participa prin completarea formularului de participare pus la dispozitie de catre organizatori.
Desi inscrierile au inceput din 24 octombrie, din diferite motive am tot amanat inscrierea blogului meu la acest eveniment. Ei bine, astazi (in penultima zi de inscriere) m-am inscris in sfarsit.
Anul acesta am inteles ca s-au inscris mai multe bloguri fata de anii precedenti si asta nu poate decat sa ma bucure. Inseamna ca medesenii au ceva de zis si nu se dau la o parte sa arate asta lumii intregi. Sa mai zica cineva ca in Medias nu se intampla nimic niciodata :)

Medias Blog Awards 2011 este un concurs organizat de Dianthus Medias cu sprijinul Centrului de Docume…

Prăjitura albă cu cremă de lamâie

Uneori iti dai seama ca ai mancat prea multa ciocolata si vrei sa o scoti din peisaj o vreme. Te tot gandesti si-ti tot bati capul cum sa faci si cum sa dregi sa scapi de dulcea ispita. Iti spun eu: cu o prajitura care nu contine ciocolata  . Din cauza cremei de lamaie si a foilor care se fragezesc tare tare, te vei putea bucura de ceva dulce, aromat si bun oricand simti nevoia. Ia insa in considerare si timpul care trebuie sa-l aloci prajiturii pentru a se fragezii, o zi si o noapte, sau macar o noapte daca e urgenta mare.
Intinsul de foi subtiri si coacerea lor pe fundul tavii nu trebuie sa sperie pe nimeni. Chiar daca pare dificil, nu e deloc asa. Trebuie doar putina atentie si rabdare.

Ingrediente pentru 3 foi (25x35cm):
- 80 g unt
- 1 ou
- 3 linguri de zahar
- 5 linguri de lapte
- 300g faina
- 1 lingura amoniac

Ingrediente crema:
- 800 ml lapte
- 5 linguri faina (sau amidon)
- 1ou
- 250g zahar
- 1 lingura esenta de vanilie
- 250 g unt la temperatura camerei
- o lamaie

Pentru foi…

Porc cu legume si taitei de orez

Cu bucataria chinezeasca am facut cunostinta in urma cu doi ani si de atunci i-am devenit fan adevarat. Cu toata ca pana acum nu am publicat nimic pe blog care sa arate lucrul asta, ori de cate ori am ocazia fac ceva de mancare in stil asiatic. Nu voi pretinde nici un moment ca mancarea facuta de mine este autentica, pentru ca nu este. Folosesc ingrediente locale si ma joc de-a bucatarul chinez. Mancarea este foarte buna, chiar daca nu este facuta de un chinez si nici nu contine toate ingredientele pe care le-ar folosi un chinez.
Daca cineva vrea sa manance mancare chinezeasca buna, autentica si facuta de un chinez (de fapt sunt doi  ) il sfatuiesc sa faca cumva si sa ajunga la Restaurantul Zen din Medias. Sigur va fi multumit!
Dar sa revenim la mancarea noastra si sa adunam urmatoarele ingrediente:
- 400 g carne macra de porc (sau vita, sau pui - ce va place)
- un morcov potrivit de mare
- un castravete potrivit de mare
- un ardei gras mic
- doua pungute de taitei de orez Vifon (ale…

Caserola mexicana cu oua coapte

 E bine din cand in cand sa-ti lasi imaginatia sa zboare. La fel de bine este sa incerci lucruri noi, retete noi, alaturari de ingrediente care la prima vedere nu sunt compatibile dar care pot fi o revelatie buna. Cu ceva vreme in urma am descoperit blogul Kalyn's kitchen si mi-a placut mult cum autoarea blogului exeperimenteaza tot felul de retete, care mai de care mai spectaculoasa si mai inedita. Intr-o zi, pe cand navigam pe blogul ei, am dat peste o reteta al carei titlu mi-a captat atentia: Recipe for Mexican Baked Eggs with Black Beans, Tomatoes, Green Chiles, and Cilantro. Reteta in sine, foarte usoara si fara mofturi, precum si ingredientele putine si ieftine m-au determinat sa incerc si eu sa reproduc in bucataria mea felul asta de mancare. Si bine am facut :) Ne-a placut foarte mult! Mancarea a fost buna si satioasa, unde mai pui ca se prezinta la final ca o mica surpriza.

Nu stii ce ai in farfurie pana nu "deschizi" pachetul :) 
Ingrediente:
- o ceapa nu prea …