Salata satioasa si gustoasa de cartofi


Probabil ca exista pe lumea asta si altfel de salate de cartofi la fel de satioase si gustoase ca si salata asta a mea si probabil ca simplitatea ei n-ar recomanda-o ca un fel de mancare de sine statator, ci mai degraba ca o garnitura. Eu salata de cartofi foarte rar o folosesc pe langa altceva, eventual ii fac tovaras de farfurie o salata de legume proaspete. Mi se pare foarte buna, satioasa si dupa parerea mea nu duce lipsa de carnuri.
In gradina tatalui meu au crecut cateva plante de rosii ce au rodit niste rosioare atat de miculute, cum nu am mai vazut. Sunt mai mici ca o cireasa, si un pic mai mari decat o agrisa. Pe cat sunt ele de micute si gingase, pe atat sunt de bune si parfumate. Parca au strans in pantecul lor mic tot ce a fost mai bun din oferta naturii. Culegerea lor nu a fost deloc usoara, deoarece au pielita foarte subtirica si pleznea la orice apasare un pic mai ferma. Cu chiu cu vai si cu ajutorul unor manute de copilas harnic, rabdator si frumos, am reusit sa adun un castronel. Dupa ce le-am adunat mi-am dat seama ca nu stiam ce sa fac cu ele. Am gustat cateva si in timp ce gustul lor dulceag si parfumat imi mangaia limba si cerul gurii, mi-a venit mareata idee de a face o salata de cartofi. De aici lucrurile au decurs normal, adica am adunat ingredientele necesare:
- 1kg de cartofi albi
- 5 oua
- rosiutele dragutele
- 1 ceapa mare
- 1 lingura vegeta
- 5 linguri ulei
- piper negru macinat
- sare
- cateva fire de patrunjel proaspat

Cartofii i-am spalat bine si i-am pus la fiert cu tot cu coaja. Ouale le-am fiert tari.
Cartofii fierti i-am curatat de coaja fara sa astept sa se raceasca si i-am taiat in cuburi mai maricele. Ouale fierte bine le-am taiat in feliute. Toate le-am pus intr-un bol incapator si rezistent la caldura.
Ceapa am taiat-o matunt si am calit-o in ulei pana a devenit sticloasa, apoi am adaugat vegeta si piper negru macinat. Am mai lasat pe foc inca un minut si apoi am turnat totul in bol peste cartofi si oua. Am amestecat usor, am gustat de sare si apoi am adaugat rosiutele si patrunjel proaspat. Gata! Toata lumea la masaaaaa!



Pofta buna!

PS  Salata asta a fost minunata si a doua zi, pusa intr-o caserola cu capac si luata la serviciu.

Ardei iute in otet cu zahar


Titlul si poza descriu mai mult decat perfect ceea ce urmeaza sa descriu mai jos. Ma batea un gand chiar sa nu mai scriu nimic altceva, insa m-am razgandit. Motivul? Pai conserva asta iute merita mai mult decat un titlu si o poza.
Am incercat sa pun ardei iute pentru iarna in tot felul de feluri, dar niciunul nu avea un rezultat satisfacator. Metoda asta insa e minunata. Ardeii isi mai pierd din iuteala, sunt foarte gustosi, se pastreaza foarte bine timp indelungat fara sa se inmoaie si fara sa-si piarda gustul. Reteta am "furat-o" de la tata si planuiesc sa o folosesc de acum inainte in fiecare an.
Gramaje exacte nu voi da, pentru ca la conserve lucrez mai mult la ochi.
Ingrediente:
- ardei iute iute iute
- otet alb de 9 grade
- zahar

Ardeiul iute l-am spalat bine si l-am asezat in borcane curate. Am incercat sa profit de fiecare locusor liber si astfel sa nu existe goluri prea mari in borcan. La fiecare borcan de 800g umplut cu ardei iute, am pus 4 linguri de zahar, apoi am umplut borcanul cu otet. Dupa ce am pus capacul, am agitat bine borcanul pana s-a topit tot zaharul. Gata! Asta e tot.
Se poate consuma dupa doua saptamani si se poate pastra chiar si doi ani (probabil si mai mult, insa la noi s-a terminat).





Multumesc inca o data tatalui meu pentru reteta asta!

Gogosi cu sunca si cascaval


Datorita soacrei mele am invatat sa fac gogosi simple, delicioase, pufoase si geniale :) Am povestit despre ele mai pe larg si cu poze multe, aici: http://cristina-cristinasworld.blogspot.com/2010/11/gogosi-delicioase-si-pufoase-de-post.html. Chiar daca la origine sunt de post, asta nu m-a impiedicat sa le "imbunatatesc" intr-o zi cu niscaiva sunculita si o lecuta de cascaval. Alaturi de o cana de iaurt gros, au constituit un mic-dejun satios si gustos. Merg "imbunatatite" si cu alte chestii, deci numai imaginatie sa ai.
Din cantitatile de mai jos au rezultat 10 gogosi mari.
Ingrediente:
- 500g faina(cantitatea este aproximativa deoarece e posibil sa mai fie nevoie de 3-4 linguri faina in plus)
- 200 ml apa calda
- 12g drojdie proaspata (o jumatate de cubulet)
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura margarina
- sunca presata feliata
- cascaval feliat
- ulei pentru prajit

Modul de lucru in imagini il puteti vedea la reteta Gogosi delicioase si pufoase de post. Aici voi copia doar textul, pentru a nu incepe reteta de fata de la jumatate.

Intr-un castron incapator punem faina si formam in mijlocul ei o adancitura. In adancitura faramitam drojdia si o amestecam cu zaharul si cu 50ml apa calda (nu fierbinte!). Lasam maiaua sa creasca 10 minute.
Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei furculite incorporam in maia faina, turnand din cand in cand si apa calda ramasa.
Cand coca incepe sa se formeze, adaugam sarea si margarina.
Framantam bine cu mana si incorporam toata faina din castron. Coca trebuie sa se dezlipeasca singura de pe maini si de pe peretii castronului, de aceea, daca mai credem de cuvinta si coca e prea moale, mai putem adauga cate un pic de faina pana obtinem rezultatul dorit. Acoperim castronul cu un servet curat si lasam coca la crescut 20 minute in loc caldut si fara curenti de aer rece. Nu se lasa mai mult la crescut, pentru ca aluatul se acreste - asa zice soacra mea si eu nu indraznesc sa zic altfel :)
Este momentul sa punem uleiul la incins intr-o tigaie adanca si incapatoare. Este foarte important ca uleiul sa fie bine incins inainte de a ne apuca de prajit gogosile. Focul se pastreaza moderat.
Ungem o tava cu ulei si ne ungem si palmele tot cu ulei. Rupem din aluat bucati de marimea unui ou mare si le dam forma de bile. Le punem toate pe tava unsa.
Fiecare bila o intindem intr-o foaie nu foarte subtire. Pe jumatate din ea asezam o felie de sunca presata si o felie de cascaval. Acoperim totul cu cealalta jumatate de foaie si unim bine marginile pentru a nu pierde incarcatura pretioasa.


Gogosile le prajim in uleiul incins, avand grija sa le intoarcem si pe partea cealalta. Sunt gata cand au o culoare aurie.



Cand sunt gata le scoatem pe servetele de hartie pentru ca surplusul de ulei sa fie absorbit.
Se servesc fierbinti.
Sunt moi, pufoase, gustoase si geniale :)




Pofta buna!

Cuib de viespi cu nuca


Aceste cuiburi de viespi cu nuca le fac mai mereu de cativa ani. Cu mare surprindere am vazut ca nu am postat pe blog reteta, asa ca am cautat in arhiva mea de poze si am gasit cateva poze cu acest preparat delicios. Pozele nu sunt prea clare si nici prea artistice, dar arata ce este important.
Reteta o am de pe forumul Elady si a fost postata de Cleo.

Ingrediente:
**Coca:
- 450g faina
- un cubulet drojdie proaspata
- 2 linguri rase de zahar
- un praf de sare
- 3 galbenusuri
- 40g unt
- 150 ml lapte
**Umplutura:
- 100g unt
- 140g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- nuca macinata
**Pentru uns tava: unt si zahar
**Pentru stropit cuiburile cand sunt coapte: 1 pachet zahar vanilat, 2 linguri zahar, 150ml frisca lichida (sau lapte simplu)

In putin lapte caldut si doua linguri de zahar dizolv drojdia. O las la crescut vreo10 minute, timp in care pun faina intr-un bol incapator, separ albusurile de galbenusuri si topesc untul.
Fac o adancitura in faina si torn amestecul cu drojdie si restul de lapte. Incep sa incorporez faina, putin cate putin, cu ajutorul unei furculite.


Adaug un praf de sare, untul topit si galbenusurile si amestec bine pana cand incorporez toata faina.


Framant o coca potrivit de tare si o las la crescut 40-50 minute. Intre timp frec spuma 100g unt cu 140g zahar si un pliculet de zahar vanilat.
Din coca crescuta intind o foaie grosuta si intind pe toata suprafata ei amestecul de unt cu zahar, presar miez de nuca si rulez. Sulul rezultat il tai in bucati de 2 degete grosime.




Incing cuptorul.
Fiecare rotocol il strang la unul din capete, pentru a impiedica scurgerea untului. La celalat capat va arata ca un trandafir.



Tava o ung foarte bine cu  mult unt si presar zahar tot asa mai mult, apoi pun bucatile din sul cu fata stansa in jos.



Bag tava la caldura cuptorului, pe raftul de sus si o las acolo pana cand cuiburile prind o frumoasa culoare aurie. Scot tava din cuptor si torn peste cuiburi lapte fierbinte indulcit si aromat cu zahar vanilat. Bag din nou tava la cuptor pentru 15 minute.
Gata!
Miroase divin, arata fenomenal si sunt extra-bune!
 S-aveti pofta!

Paste cu mousse de dovlecei


Reteta asta o am de la Maya, care are pe blogul ei o gramada de retete cu dovlecei. Va avertizez ca pozele de pe blogul ei sunt fenomenale si veti ramane cu adevarat vrajiti de placerea si migala cu care gateste si pozeaza fiecare fel de mancare. Reuseste sa ma faca mereu sa incerc ceva bun propus de ea si niciodata nu mi-a parut rau ca am facut si altceva de mancare in afara felurilor atat de des pregatite. Eu am facut ceva modificari retetei, dar numai pentru ca am fost fortata de imprejurari. Rezultatul a fost nemaipomenit de bun si a disparut in doi timpi si trei miscari. Ceea ce m-a bucurat cel mai tare este ca si fetita mea a mancat cu mare pofta, ea care stramba din nas cand aude de dovlecei biggrin.gif
Inainte de a trece la reteta, precizez ca am facut acest fel de mancare de mai multe ori si de aceea apar atat de multe poze. Sper ca asta sa nu deranjeze biggrin.gif
 
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
- 500g paste
- 800 - 1000g dovlecel
- 5 catei de usturoi
- 300 ml frisca lichida
- o legatura mare de patrunjel
- o legatura mica de busuioc
- sare, cimbru, menta uscata
- 6 rosii mai mici
- 250g cascaval

Pastele se fierb al dente in apa cu sare. Cand sunt gata se scurg bine de apa si se pun inapoi in cratita in care au fiert.
Legumele si verdeata se spala bine si se scurg de apa. Dovlecelul se taie in bucati mai mici. In vasul unui blender punem cubuletele de dovlecel, verdeata, usturoiul si frisca lichida si mixam la viteza maxima pana cand compozitia se transforma intr-o spuma delicata. Adaugam sare si condimente uscate dupa gust si mai mixam cateva secunde.




Turnam spuma obtinuta peste paste si amestecam bine.


Pregatim o tava mare si cu peretii mai inalti, o captusim cu hartie de copt si turnam pastele. Nivelam, presaram deasupra feliute sau cubulete de rosii si cascaval ras, apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, pe raftul cel mai de sus si la foc moderat.






Se poate servi imediat. Este foarte buna si rece.
Pofta buna!









P.S. Spuma de dovlecel este ata de bunaaaaa!!! indragostita.gif Trebuie sa va marturisesc ca o buna parte din ea am mancat-o unsa pe paine neagra cu seminte. indragostita.gif  Neaparat sa incercati si varianta asta! biggrin.gif





Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...