miercuri, 17 noiembrie 2010

Salata de iarna


Urmatoarea salata este foarte usor de facut, delicioasa si perfecta pentru o zi friguroasa cu miros de ploaie si vant.
Ingrediente pentru 4-5 portii mari:
- 1kg cartofi (sa nu fie prea mari)
- 1 ceapa alba
- 1 ceapa rosie
- 3 catei usturoi
- 5 oua
- 200 g masline fara samburi
- 1 lingura rasa Mirodenia
- piper macinat
- 6 linguri ulei

Cartofii ii spalam bine si ii fierbem in coaja. Sunt gata cand dintii unei furculite penetreaza usor cartoful. Ii scoatem pe o tava si ii lasam sa se raceasca in coaja lor.
Oulale le spalam bine si le punem la fiert in apa rece cu sare. Din momentul in care apa fierbe, lasam vasul pe foc inca 6 minute. Cand sunt gata, lasam ouale in apa rece pentru un minut (teoretic, asta ar trebui sa usureze curatatul oualor de coaja) ,le curatam si apoi le taiem in bucatele.
Cartofii raciti ii curatam de coaja si ii taiem bucati mai grosute. 
Atat bucatelele de ou cat si cele de cartof le punem intr-un vas rezistent la caldura. Peste ele adaugam maslinele taiate. Eu am cumparat niste masline imense :) Fara exagerare, erau cat o nuca mica :) Au fost foarte carnoase si bune, iar samburele a fost mic si subtire. Cred ca observati in poze cat de mari sunt sferturile de maslina :))
Curatam ceapa si usturoiul si le tocam mai din topor, adica nu prea fin. Punem uleiul la incins si calim ceapa si usturoiul pana devin sticloase. Adaugam o lingura rasa de Mirodenia si mai lasam pe foc 30 secunde, amestecand mereu. Rezultatul il turnam in castron, peste cartofi, oua si masline. Amestecam usor, astfel incat toate sa se cunoasca si sa se imprieteneasca. Adaugam si piper negru macinat, pentru un plus de savoare.
Acoperin castronul si lasam 10 minute inainte de a o servi.


Optional putem presara patrunjel proaspat, insa eu nu am simtit nevoia.
Se serveste imediat dupa cele 10 minute alocate odihnirii mancarii, simpla sau insotita de salata de varza murata sau muraturi.
Pofta buna!


vineri, 5 noiembrie 2010

Pozele incarcate pe blog - nelamuriri si curiozitati

Acest articol a aparut in urma unei discutii in contradictoriu cu Catalina in cadrul comentariilor de la articolul "Ma ajuta cineva?" .
Catalina sustine ca toate pozele incarcate pe blog, indiferent daca sunt incarcate direct din calculatorul personal sau de pe un site unde avem pozele stocate (photobuket, flickr...), se stocheaza automat in programul picasaweb.
Eu spun ca nu este adevarat si vin cu dovezi:) Pentru a vizualiza pozele intr-o marime mai mare, dati click pe ele.
Am acesat contul meu google si am apasat pe Picasa Web Albums:


Aici s-a deschis urmatoarea pagina:


Dupa cum puteti observa, apar toate cele trei bloguri ale mele in aceasta pagina, plus pozele utilizate la profil. Sub fiecare coperta de album este scris numarul de poze pe care le contine. In albumul Cristina's World sunt 102 poze, dupa cum bine se observa. Oricine poate vedea (si numara daca are chef) ca pe blogul meu sunt postate mult mai multe poze :) Dar sa dam click pe album si sa vedem ce poze contine:





Acestea sunt toate pozele din album. Aceste poze sunt exact pozele pe care nu le-am incarcat pe photobuket ci le-am incarcat pe blog direct din calculatorul meu.
Cand scrii un articol pe blog si vrei sa-i atasezi una sau mai multe poze, deschizi aceasta pagina:


Aici ai doua optiuni:
1. incarci imaginea/imaginile de pe calculatorul tau (incercuit cu rosu)
2. incarci imaginea/imaginile de pe web (incercuit cu verde)
Daca incarci imaginea direct de pe calculatorul tau, se intampla urmatorul lucru: acea imagine trebuie sa aiba o adresa virtuala de internet (URL) si trebuie transformata intr-un cod (HTML) pentru ca ea sa apara pe blog. Nu poti copia pur si simplu imaginea de pe calculatorul tau si apoi sa o atasezi cu paste unui articol de pe blog. Blogger s-a gandit la asta si s-a mai gandit ca nu toata lumea are cont pe site-uri de stocare imagini (photobuket, flickr...). Prin urmare, toate pozele incarcate de pe computerul vostru sunt direct stocate intr-un program afiliat la blogger, Picasa Web, care face pozelor adrese virtuale si coduri HTML permitand astfel postarea lor pe blog. Blogul este un jurnal virtual, la baza lui fiind o gramada de coduri, nu este un document word. :) Deci daca transformam pozele in coduri, atunci va fi totul in regula :) Daca modificam poza in fereastra de postare noua (o miscoram de exemplu), atunci vom avea o poza noua, ea stocandu-se automat pe Picasa Web, de aceea apare o poza de mai multe ori in album. Daca stergeti sau mutati poza de pe calculatorul vostru, ea nu se va sterge de pe blog sau de unde ati folosit-o pentru ca este stocata pe Picasa Web, insa daca o stergeti de pe Picasa Web, da!
Daca avem cont pe site-uri de stocare imagini, atunci incarcand acolo pozele, acele site-uri ne ofera pentru fiecare poza in parte codul HTML si adresa URL. Fiind deja stocate undeva si fiind deja transformate in coduri, nu mai este nevoie ca imaginile sa mai fie stocate inca o data. De aceea Blogger ne ofera o a doua optiune (incercuita cu verde), cea de a incarca imagini de pe web. Pentru asta, trebuie sa copiem adresa URL (direct link) din dreptul pozei pe care dorim sa o folosim si sa ii dam paste in casuta alocata acestei optiuni. Daca modificam poza, ea nu se va mai stoca inca o data, deci nu vom avea dubluri. Eu prefer sa editez poza (pe site-ul unde o am stocata, deoarece imi ofera multe posibilitati de editare) inainte de a o folosi si abia apoi sa-i copiez adresa URL, folosind astfel adresa pozei deja modificata.
Fiecare site de stocare imagini aloca fiecarui utilizator un anumit spatiu pentru stocarea imaginilor. In cazul in care depasiti acest spatiu alocat, o parte din poze sau chiar toate nu vor mai fi vizibile in locurile unde le-ati utilizat (bloguri, site-uri, forumuri). Acest lucru mi s-a intamplat si mie de curand :) In acest caz, ori treceti la contul pro al site-ului utilizat pentru stocarea imaginilor si platiti o anumita suma/luna, caz in care spatiul alocat stocarii imaginilor va fi nelimitat, ori va faceti un alt cont :) si stergeti din vechiul cont ceva imagini pentru a nu mai fi depasit spatiul alocat si pentru ca pozele folosite pe bloguri, forumuri si site-uri sa devina iar vizibile. Spatiul alocat nu este masurat in numar de poze, ci in MB si GB. Deci puteti incarca de exemplu in acelasi spatiu alocat 100 de poze mici sau 30 de poze foarte mari. Trebuie sa mai stiti ceva: daca mutati sau stergeti poza de pe site-ul de stocat poze, ea se va sterge automat si din locul in care ati folosit poza (blog, forum, site).
Atentie! Unele situri de stocare imagini permit vizualizarea pozelor dupa ceva numar de zile de la rezolvarea situatiei de mai sus, deci pregatiti-va cu rabdare si calm sa asteptati :) La mine problema s-a rezolvat in sfarsit si acum am iar toate pozele pe blog :)
Sper ca acum sa fie putin mai clara problema asta. Catalina, te astept sa-ti dai cu parerea! :)
Daca aveti nelamuriri sau complectari, va astept sa le puneti la comentarii.
S-aveti o zi buna!

miercuri, 3 noiembrie 2010

Gogosi delicioase si pufoase de post



Am hotarat sa impart cu voi reteta geniala a soacrei mele de gogosi delicioase si pufoase de post :) De cate ori venea la mine in vizita o rugam sa-mi faca aceste gogosi minunate. Pentru ca soacra mea vine foarte rar la noi, mai precis o data pe an, mi-am luat inima in dinti, mi-am suflecat manecile si m-am apucat de framantat coca ca doar pofta nu trece asa... de la sine :)
Din cantitatile de mai jos au rezultat 15 gogosi mari (diametrul aproximativ 10-12cm).
Ingrediente:
- 500g faina(cantitatea este aproximativa deoarece e posibil sa mai fie nevoie de 3-4 linguri faina in plus)
- 200 ml apa calda
- 12g drojdie proaspata (o jumatate de cubulet)
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura margarina
- ulei pentru prajit

Intr-un castron incapator punem faina si formam in mijlocul ei o adancitura. In adancitura faramitam drojdia si o amestecam cu zaharul si cu 50ml apa calda (nu fierbinte!). Lasam maiaua sa creasca 10 minute.



Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei furculite incorporam in maia faina, turnand din cand in cand si apa calda ramasa.


Cand coca incepe sa se formeze, adaugam sarea si margarina.


Framantam bine cu mana si incorporam toata faina din castron. Coca trebuie sa se dezlipeasca singura de pe maini si de pe peretii castronului, de aceea, daca mai credem de cuvinta si coca e prea moale, mai putem adauga cate un pic de faina pana obtinem rezultatul dorit. La sfarsit coca trebuie sa arate asa:


Acoperim castronul cu un servet curat si lasam coca la crescut 20 minute in loc caldut si fara curenti de aer rece. Nu se lasa mai mult la crescut, pentru ca aluatul se acreste - asa zice soacra mea si eu nu indraznesc sa zic altfel :)



Este momentul sa punem uleiul la incins intr-o tigaie adanca si incapatoare. Este foarte important ca uleiul sa fie bine incins inainte de a ne apuca de prajit gogosile. Focul se pastreaza moderat.
Ungem o tava cu ulei si ne ungem si palmele tot cu ulei. Rupem din aluat bucati de marimea unui ou mare si le dam forma de bile. Le punem toate pe tava unsa.


Luam cate o bucata de coca si o intindem cu mana usor, iar la mijloc ii facem o mica gaura. Aceasta gaura va impiedica formarea unei bule mari si goale in mijlocul gogosii. Gogosile le prajim in uleiul incins, avand grija sa le intoarcem si pe partea cealalta. Sunt gata cand au o culoare aurie.



Cand sunt gata le scoatem pe servetele pentru ca surplusul de ulei sa fie absorbit.
Se servesc fierbinti.
Simple, cu gem, cu toping de ciocolata sau de fructe de padure, cu zahar pudra, cu cascaval... Sunt minunate oricum :) Sunt moi, pufoase si geniale :)








Pentru variatie, puteti face gogosi umplute :) Intindeti bilele de coca si pe jumatate de gogoasa puneti umplutura (branza dulce cu stafide, mere razuite cu scortisoara, sunca si cascaval, telemea, varza calita, ceapa calita, carne tocata calita, marmelada, etc.), acoperiti cu cealalta jumatate de gogoasa si uniti bine marginile. Prajiti, scurgeti de ulei si serviti :)
Pofta buna!

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape