Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai, 2010

Ciorba de salata

Ciorba de salata eu o prepar ori de cate ori vad salata frumoasa pe tarabe sau la magazin :). Familiei mele ii place foarte mult aceasta ciorba si o mancam mereu cu placere, fiind una din putinele retete ce se afla in topul celor mai indragite mancaruri :). Se face foarte usor si este gata foarte repede, in plus este buna rau :).

Ingrediente:
- 4 capatani de salata proaspata
- 1 legatura ceapa verde
- 1/2 capatana mare de usturoi (se poate folosi si usturoi verde)
- 5+2 oua
- 400g kaiser
- ulei, sare, piper proaspat macinat
- 300g smantana

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in cratita in care urmeaza sa facem ciorba, apoi se aduga kaiserul taiat fasii mai grosute si se mai caleste un pic.


Salata spalata bine si rupta bucati potrivite, se pune si ea in cratita si se caleste pana se inmoaie toata.



Se umple oala cu apa 3/4 si se tine pe foc mic . Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se lasa pe fo pana da un clocot. Intr-o tigaie se face o omleta di 5 oua si 2 alb…

Paine in ou (friganele)

Cine nu a mancat macar o data in viata paine in ou (friganele)? Cand eram copil, mamaia mea mereu imi facea acest desert. De, erau alte vremuri :) Unii ar spune ca este o bomba calorica, insa asta nu ma impiedica sa fac din cand in cand aceasta reteta. Panea in ou are miros de copilarie fara griji si de vacanta la bunici, iar gustul e minunat.

Ingrediente:
- 2 oua
- 150 ml lapte
- felii de paine mai veche (de cel putin o zi)
- ulei pentru prajit
- zahar sau cascaval ras (optional)

Intr-un castronel batem bine ouale cu ajutorul unei furculite. Adaugam si laptele si mai batem un pic, pana se omogenizeaza toate. Incingem uleiul intr-o tigaie, pastrand focul de la aragaz mediu spre mic. Feliile de paine veche le punem in compozitia cu ou si le inmuiem bine pe ambele parti, apoi le punem la prajit, avand grija sa le intoarcem periodic. Sunt gata cand prind o culoare aurie.
Dupa ce s-au prajit, le scoatem pe hartie absorbanta si le pudram cu zahar (optional).
Se pot servi si simple sau pre…

Ciabatta

Ciabatta este o painica delicioasa cu coaja crocanta si miezul umed, foarte asemanatoare cu painea artizanala. Are o forma alugita si mai plata fata de o paine normala.
Nu este foarte greu de facut, insa dureaza foarte mult, in cazul meu o zi si jumatate :) Am facut-o simpla, in varianta cu masline si in varianta cu ardei. Un singur cuvant care o descrie : DELICIOASA !!

Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte.
Pentru "biga" avem nevoie de :
- 250 gr faina
- 5 gr drojdie proaspata
- 150 ml apa calduta
Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer pentru cel putin 12 ore.

Aluat:
- 300 ml apa calduta
- 15 gr dojdie proaspata
- 500 gr faina
- 2 lingurite sare
- 4 linguri ulei masline
- optional: maslin…