marți, 11 octombrie 2011

Gogosi clasice


Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. Noua nu prea e ea, pentru ca e veche de cand lumea, dar e mereu in actualitate.
Cui ii plac gogosile, sa ridice mana sus!
Cui nu-i plac gogosile, il invit sa-si revizuiasca parerea si apoi sa-si schimbe declaratia.
Simple de facut, bune rau,spornice, ieftine. Si cu asta cred ca am elogiat destul dodolutele astea, asa ca sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba.
Avem nevoie de:
- 250 gr faina
- 3 linguri zahar
- 1 ou
- 100 ml lapte caldut
- 1 plic drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata (25g)
- un praf sare
- coaja rasa de lamaie sau portocala
- zahar pudra pentru tavalit

Incalzim putin laptele.
Intr-un pahar amestecam drojdia cu o lingura de zahar si doua linguri de lapte caldut si o lasam 10 minute sa faca spume si sa se umfle in pene. Intre timp cantarim faina necesara si o punem intr-un castron incapator, iar oul il batem bine cu restul de zahar si cu coaja rasa de lamaie/portocala in alt castronel.
Drojdia dospita o turnam in mijlocul fainii.


Cu ajutorul unei furculite incepem sa incorporam faina in lichid, adaugand pe rand si celelalte ingrediente.


 Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic si nelipicios. Daca considerati ca este nevoie, mai adaugati un pic de faina ca sa ajungeti la consistenta perfecta.


 Acoperim castronul cu un stergar curat si-l lasam sa se odihneasca si sa creasca vreo 30 de minute intr-un loc caldut si ferit de curent (in cuptorul cu microunde de exemplu). Dupa acest ragaz, rupem bucati de aluat si le intindem cu sucitorul in foi nu prea subtiri, din care apoi decupam cerculete cu un pahar intors cu gura in jos.


Intr-o craticioara cu peretii inalti punem ulei la incins. Uleiul trebuie sa fie mai multisor, cam de trei, patru degete. Dupa ce uleiul s-a incins, moderam focul si trecem la prajit gogosi. Sa nu puneti in ulei mai mult de doua - trei gogosele, pentru ca se umfla tare si repede si nu vor avea loc de desfasurare. Se prajesc foarte repede, deci atentie marita! Aveti grija sa le intoarceti pe toate partile.


Dupa ce au prins culoare frumoasa pe toate partile, le scoatem cu o paleta pe un servetel absorbant, pentru a scapa de surplusul de ulei.
Cand au fost toate gata, eu mi-am chemat in ajutor trei prichindei sa ma ajute sa tavalim dodolutele prin zahar pudra. Toate au fost tavalite prin zahar, insa putine au mai ajuns pe tava inapoi :)



Sfat: lasati toate ingredientele pe masa din bucatarie cel putin doua ore, pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel nu riscati un esec.
Pentru ca la prajit in interiorul gogosilor se formeaza un gol, cu ajutorul unei seringi puteti umple gogosile cu crema, gem, budinca sau orice altceva va place.
S-aveti pofta!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana